Wat is nunchaku-do

Nunchaku-do

Wat is Nunchaku? Nunchaku zijn twee schuimrubberen stokjes die verbonden zijn met een touwtje. De Nunchaku is vooral door Bruce Lee bekend geworden in zijn films. Rondom dit dynamisch wapen is er in de tachtiger jaren in Nederland een zelfstandige wedstrijdsport ontwikkeld: ‘Nunchaku-do’.

Met een speciaal ontwikkelde kunststof Nunchaku wordt er onder andere in Nederland volgens een veilig wedstrijdreglement wedstrijden georganiseerd. In Nederland wordt de sport georganiseerd door de Stichting Nunchaku Nederland (SNN) die is aangesloten bij de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG) en erkend door NOC*NSF. Sportschool Jiritsu is aangesloten bij SNN en wordt er lesgegeven door een rijks erkend leraar in de Nunchaku-do sport.

Nunchaku-do is een sport met een uitdagende leercurve: het begin is voor vrijwel iedereen moeilijk. Met voldoende doorzettingsvermogen en de juiste begeleiding raak je al snel vertrouwd met het wapen. Het is dan dat je ontdekt wat de mogelijkheden zijn die het wapen te bieden heeft en er een wereld voor je open gaat.

Met de Nunchaku leer je niet alleen omgaan met de Nunchaku. Het verbeterd jouw focus, verstevigd je hand- en oogcoördinatie en maakt het je weerbaar. Naarmate de tijd verstrijkt merk je op dat je de Nunchaku gaat beheersen. Je ervaart je eigen groei in behendigheid en controle.

 

 

Waarom Nunchaku-do les bij Jiritsu?

Wil jij de Nunchaku vaardigheden onder de knie krijgen? Wil jij je focus, hand- oog coördinatie verbeteren, wil jij weerbaarder worden. Of wil jij gewoon een leuke sport leren? Door de uitgebreide lesstof en sluitend wedstrijdsysteem ben je bij Jiritsu aan het juiste adres. Jiritsu is de enige sportschool in de drie noordelijk provincies die aangesloten is bij Stichting Nunchaku Nederland. Meester Bernard Roessen is in bezit van de 2de dan en is rijks erkend Nunchaku leraar.

Uitleg van diverse onderdelen binnen de Nunchaku-do sport
Kumite (één tegen één punten wedstrijd)

Twee sporters binden de strijd aan en proberen punten te scoren door elkaar te raken op het lichaam. Een goed voorbeeld is de finale van het EK van 2011.

Kata’s (schijngevecht in beweging)
Is een formele vorm waarmee houding, kracht en coördinatie worden geoefend door een vastgestelde serie technieken en stappen zo precies mogelijk uit te voeren. Eén van de kata’s die op wedstrijden wordt gelopen is kata shodan. Bekijk kata shodan hier.

Freestyle (demonstratie)  is een sport opzich en wordt over de hele wereld door tienduizenden mensen wordt beoefend. Ook binnen Nunchaku-do heeft deze verslavende en creatieve bezigheid een plaats. De bedoeling is het creëren van bewegingen en trucs op muziek, wat vaak tot spectaculaire beelden oplevert.

Nunchaku- jutsu (zelf verdediging) is te kwalificeren als de reële zelfverdedigingskunst met het wapen. Er zijn diverse aanvalsvormen en verdedigingsvormen opgesteld waarin de nunchaku uiteraard een centrale rol speelt. Gezien de filosofie achter de verschillende oefenvormen is bepaalt dat deze discipline binnen de sport pas een rol gaat spelen vanaf de 1e dan. In de stof voor de hogere dan-graden zijn veel ‘jutsu-series’ opgenomen.