Veilig in Beweging

Veilig in Beweging is een beweegprogramma speciaal ontwikkeld voor ouderen door Trijntje Hagenauw (fysiotherapeute van ‘Mens In Beweging’ en Michel Nijenhuis (judoleraar van Jiritsu).

Nederland kent steeds meer vergrijzing. In deze doelgroep zijn enorm veel geregistreerde valincidenten. Om de 5 minuten komt er ergens in Nederland wel een oudere op de Spoed Eisende Hulp terecht door een val. Naast dat dit enorm veel ziektekosten met zich mee brengt levert dit vaak ook veel problemen op voor de personen zelf. Mensen worden vaak minder mobiel, krijgen angst om te bewegen en raken geïsoleerd.

Tijdens de cursus van 6 weken gaan de cursisten 1x per week aan de slag met spier versterkende, mobiliteits verbeterende en balans bevorderende oefeningen opdat ze meer bewegingsvrijheid krijgen. Ze leren hoe ze het beste kunnen vallen mocht dit gebeuren en hoe ze het makkelijkste weer kunnen opstaan.

Vervolgens zijn er twee terugkom lessen, om het geleerde nogmaals te herhalen.

De lessen omvatten een opbouwende methode. Tijdens het aanleren van de valoefeningen beginnen we van laag bij de grond naar steeds wat hoger. Van een zachte ondergrond naar een iets hardere ondergrond. En zal er tijdens de oefeningen gewerkt worden in een opbouwend tempo van langzaam naar wat sneller. Iedere cursist heeft en krijgt de ruimte om naar eigen belasting-belastbaarheid deel te nemen.

Door mee te doen aan deze cursus krijgen de cursisten weer meer bewegingsvrijheid en meer vertrouwen in eigen lichaam.